Genital bölgenin kendi içinde florası mevcuttur, peki biz bunu korumak için neler yapıyoruz? Yoksa hijyeni abartıyor muyuz? Bu soruların cevapları için öncelikle ‘vajinal flora’ ne demek bakalım.
Vajinal flora
Vajina, belli oranda mikroorganizma barındıran ve bunu dengede tutmayı başarabilen bir organdır. Ta ki dışardan bir müdahale olmuyorsa..
Vajinanın ortam pH: 4,5’ tur ve asidik seviyededir. Bu ne demektir; vajina dış ortama karşı kendisini korur ve zararlı mikroorganizmaların yaşamasına izin vermez. Vajinada belirli seviyede akıntı olması (Fizyolojik akıntı) hormonal nedenlerden dolayı normaldir. Her şey dengedeyse, işte bu akıntının renginin veya kokusunun olması beklenmez.
‘Fizyolojik akıntı’ dediğimiz bu durumda, kıvamı zaman zaman değişebilir ancak, kesinlikle rahatsız edici bir koku, renk değişikliği olmaz. Ayrıca kaşıntıya da sebep olmaz. Ancak dışarıdan bir müdahale (vajinal duş gibi), immün sistemde değişiklikler, beslenme düzensizliği veya kötü hijyen olursa denge bozulacak ve şikayetler başlayacaktır.
Genital bölge hijyeni nasıl yapılmalı?
- Doğru çamaşır seçimi, en başta çok önemlidir. Kesinlikle pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.
- Genital bölgenin tüyleri mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve kesilmelidir. Uzadığı zaman terleme ve kokuya sebep olacaktır.
- Kesinlikle bu bölgeye sabun kullanılmamalıdır. Vajinal pH asidik olduğundan, bu sabunlar pH’ ı bozarak dengeyi değiştirirler.
- Genital bölgeye özel yıkama jelleri dış genital bölgenin temizliği için kullanılabilir. Ancak, vajina içine uygulanmamalıdır.
Genital bölgeyi nemli ortamlardan uzak tutun!
Vajinal flora sağlığı için, bu bölgenin nemli kalmasına neden olacak her türlü davranıştan uzak durulması gerekir. Nemli ortam olmaması için; Duş ve tuvalet sonrası genital bölge kurutulmalı, havuz veya denize girdikten sonra, ıslak mayo ile uzun zaman geçirilmemelidir. Genital bölgeyi kuru tutmak için saç kurutma makinesi ısı etkisi olmadan zaman zaman kullanılabilir.
Vajinal duş, yapılacak en büyük hatadır!
Dış genital bölge temizliği için su kullanılabilir. Ancak, vajina içinin su ile yıkanması, hatta sabun veya jel kullanılması vajinal floraya oldukça zarar verir. Çünkü, vajina kendi içinde dengesini yardıma ihtiyaç duymadan koruyabilir. Bu dengeye katkıda bulunmak için peki neler yapabiliriz?
- Tampon kullanıyorsak düzenli aralıklarla mutlaka değiştirilmelidir.
- Cinsel ilişki sonrası vajina içi yıkanmamalı, su ile sadece dış kısım temizlenebilir.
- Genital bölge sağlığında beslenme çok önemlidir.
Genital bölge sağlığı için iyi beslenme
Vajinal flora için immün sistemimiz yani bağışıklığımız çok önemlidir. Bağışıklığımızıda destekleyen en büyük unsur, beslenmedir. Doğal beslenme, özellikle doğal probiyotikler (yoğurt, kefir, vs.) vajinal flora için oldukça sağlıklıdır. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme vajinal flora için en kötü beslenme tarzıdır. Onun yerine proteinden zengin, sebze ve meyve ağırlıklı gıdalar tüketilmelidir.