Skip to content Skip to footer

Vajinismus, vajinayı çevreleyen kaslarda oluşan kasılmalar sonucu cinsel ilişkiye girememe sorunudur. İlişki sırasında her şey yolunda giderken, birleşme anı geldiğinde vajinayı çevreleyen kaslar istemsiz olarak kasılır. Sorunun derecesine bağlı olarak vajinal kasılmaya; karın, kalça, el ve ayaklardaki kasılmalarda eşlik edebilir.

VAJİNİSMUS

Vajinismus neden olur?

Vajinismusun toplumumuzda en sık karşılaşılan psikolojik nedeni, ilk geceye dair korkular ve bu konu hakkında doğru bilgiye sahip olunmamasıdır. Bunun dışında cinsellikle ilgili doğru bilinen yanlışlar, yani cinsel mitlerde vajinismusun ortaya çıkmasına neden olabilir. Cinsel mitlere örnek verecek olursak; ilk gecede acı, kanama ve yırtılmanın olacağı aslında yanlış bilgilerdir. İlişki sırasında penisin yanlışlıkla idrar deliğine veya makata girebileceği de en sık doğru bilinen yanlışlardandır.

Vajinismus, fiziksel problemlerden kaynaklı olarakta zaman içinde sekonder olarak gelişebilir. Sıklıkla doğuştan gelen kızlık zarı yapısal farklılıkları ilişkiye müsaade etmez. Zaman içerisinde fiziksel zorlanmalarla birlikte vajinal kasılmalar ortaya çıkar. Bunun dışında genital bölge ile ilgili fiziksel ve anatomik problemlerde cinsel ilişkiye girme sorunlarına yol açabilir.

Vajinismus kendiliğinden geçer mi?

Vajinismus kendiliğinden düzelmez. Hatta zamanla başarısız olan ilişki denemeleri, kadında özgüven eksikliğine yol açar. Cinsel isteksizlik bir sonuç olarak ortaya çıkabilir. Erkek eşlerde de tamamlanamayan ilişkilerden dolayı erken boşalma ve sertlik problemlerine yol açabilir. Bütün bunlarla birlikte, çiftler arası çatışmalar ve evlilik içi problemler baş göstermeye başlar.

Vajinismus tanısı nasıl konur?

Cinsel ilişkiye giremeyen hastalar, öncelikle cinsel terapi konusunda deneyimli bir hekime başvurmalıdır. Zamanla kendilerinin çözebileceği bir durum asla değildir. Cinsel ilişki çok yönlü olarak ele alınır, sonrasında görsel jinekolojik değerlendirme yapılır. Bütün bu değerlendirmeler sonucunda vajinismus tanısı konulur.

Vajinismusta muayene nasıl yapılır?

Cinsel ilişkiye giremeyen hastalara vajinal muayene yapmak elbette mümkün değildir. Bu konuda deneyimli olan hekim; muayene sırasında kasılamanın derecesini saptayıp, aynı zamanda görsel olarak dışarıdan vajina girişinde problem var mı bunları değerlendirir. Vajina içerisinin bir alet veya parmak ile değerlendirilmesi yapılmaz.
Vajinismus

Vajinismus tedavisi

Vajinismus, güncel tedavi yöntemleri kullanılarak kısa sürede tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kesin tedavisi bilişsel-davranışsal cinsel terapidir. Bazı diğer yardımcı yöntemler (ör; Akupunktur, Hipnoterapi) bu tedaviye eklenebilir. Bilişsel terapi; yanlış ve eksik cinsel bilgilerin düzeltilmesidir. Davranış terapisinde de bir takım egzersizler kullanılarak, ilişkiye dair korkuların yönetilmesi amaçlanır. Cinsel terapi, kişinin durumuna ve derecesine göre bireyselleştirilmelidir. Bu tedavi yöntemi ile çoğunlukla 3-5 günde sonuç alınır. Parmak egzersizi kullanılmadan, doğru zamanda doğru egzersizlerle vajinismus kısa sürede aşılabilir.

tr_TRTürkçe