Liken Skleroz
Liken Skleroz, kronik seyirli otoimmün bir cilt hastalığıdır. Kadınlarda daha sık gözlenir. Hastaların ana şikayeti kaşıntıdır. Kontrol altına alınıp, tedavi edilmediği sürece ilerleyebilen bir hastalıktır. Hatta, %2-6 oranında kansere dönüşme riski vardır.
Liken Skleroz nedir?
Liken Skleroz, ciltte kronik inflamasyon (yangı) olma durumudur. Etkilenen bölgede ciltte incelme, beyazlaşma ve bunların sonucu olarak şiddetli kaşıntı atakları olmaktadır. Çoğunlukla dış genital bölgede lezyonlara rastlanır. Ancak bunun dışında; boyun, kalça, uyluk içi, omuz ve bileklerde de görülebilir.
Liken Skleroz hastalarının şikayetleri nelerdir?
Liken Skleroz hastalarının cinsellikle ilgili de şikayetleri zamanla ortaya çıkar. Ağrılı cinsel ilişki, sekonder vajinismus, cinsel ilişkiye girememe, vajinal kuruluk, orgazm olamama ve cinsel isteksizlik gibi şikayetlerle doktora başvururlar.
Liken Skleroz tanısı nasıl konulur?
Liken Sklerozda beslenmenin düzenlenmesi
Liken Sklerozda genital bölge deformasyonu varsa neler yapılır?
Liken Skleroz ve Cinsellik
Liken Skleroz tedavisi
Liken Sklerozun klasik tedavisinde steroidli kremler ve bağışıklık düzenleyici ilaçlar vardır. Steroidli kremler başta inflamasyonu baskılayıp kaşıntı gibi şikayetleri rahatlatsa da, uzun süre kullanımda cildi inceltir. Cilt inceldiği zaman daha çok kaşınmaya başlar.
Unutulmamalıdır ki; bu hastalığın kesin tedavisi yoktur. Uygulanan tedavilerle hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Aynı zamanda, şikayetlerin azaltılması ve kaşıntı ataklarının hafifletilmesi amaçlanır.
Günümüzde rejeneratif tedavilerle Liken Skleroz yönetimi yapılabilmektedir. Belirli aralıklarla uygulanan bu işlemlerle, cilt kalitesinin iyileştirilmesi amaçlanır. Cilt kalınlaşıp, yenilendiğinde şikayetler azalıp hastalık kontrol altına alınacaktır.
Liken Sklerozda uygulanan rejeneratif tedaviler
Yapılan muayene ile cildin durumu ve hastalığın derecesine göre uygulanacak işlem belirlenir. Standart bir tedavi protokolü yoktur. Her hastanın ihtiyacı farklı olabilir. Çoğunlukla kombine işlemler uygulanır. Belirli aralıklarla kontrol yapılarak, gerekli olgularda işlemler tekrarlanabilir.